Blog içeriğimi asrizamanlar.tumblr.com adresine taşıdım... Buradaki kayıtları arşiv amacıyla saklıyorum.

19 Haziran 2008

Dizi emekçileri çıktı meydane!

TV dizilerinin bölüm uzunluğu 90 dakikayı buluyor. Günde 16-18 saatlik çekim süresi dizi çalışanlarını artık isyan noktasına getirdi. Sinema emekçileri meslek örgütleri ortak bir bildiriyle duruma elkoydu

Diziler seviliyor. Üstelik bu sevgi, öyle belli bir kesime, reyting ölçüm grubuna da has değil. Kategorileri altüst edecek kadar kapsayıcı bir ilgi söz konusu. Ama dikkat! Bitmeyen bölümler, uzayan sahneler, iç bunaltıcı ayrıntılar, bu sevgiyi baltalayabilir. Yerli dizilerin akıcılık problemi, sadece seyircileri germiyor. Cephenin diğer tarafındakileri de insanüstü bir çabayla çalışmaya zorluyor. Zira her hafta 90 dakika seyirlik, günde 16-18 saat arasında değişen çekim süresi demek. Ortaya çıkan işten memnuniyetsizlik de cabası.

Bu yüzden dizi-sinema sektöründeki meslek örgütlerinin ortak basın bildirisiyle duyurduğu çalışmalar, seyirciler kadar çalışanların da derdine derman olabilir. Sine-Bir, Film-Yön, Sen-Der, SİNE-SEN, ÇASOD ve SODER, dizi süreleri ve üretim tarzı zorlukları, tekrar gösterimlerden kaynaklı telif hakkı ihlalleri gibi aksaklıkların sorunlar çözülünceye kadar takipçisi olacaklarını duyuran bir bildiri yayınladı. Dizilerde çalışanlar sanki böyle bir girişimi bekliyormuş. Kamera arkasından ve önünden isimlere ulaştık, sektörün durumunu, bu bildiriyle ilgili düşüncelerini sorduk. Meğer onlar seyirciden de daha dertliymiş.

Radikal'deki yazının tamamını okumak için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ekle