Modalılar şarkılar söyleyip, içkilerini yudumlayarak tarihi Moda İskelesi'nin yobaz zihniyet tarafından ele geçirilmesini protesto ediyor, iskelesine sahip çıkıyor.
Tarihi Moda İskelesi 1994’de harabe haldeyken Kadıköy Belediyesi sahip çıkmış, bakımını yapmış ve atıl duran iskelenin sosyal ve kültürel amaçlı kullanılması için girişimde bulunmuştu. Arkasından iskelenin tasarufunu elinde bulunduran Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü ihale açarak iskeleyi satışa çıkarmıştı. Kadıköy Belediyesi’nin ihaledeki aktif tutumu nedeniyle İskelenin satışından vazgeçilmiş ve işletme bünyesinde kalması sağlanmıştı. Bu tarihten sonra Moda İskelesi’nin restorasyonu yapılarak işletmeciye kiraya verildi. Aynı zamanda deniz ulaşımı ve Moda Gönüllüleri’nin kullanımı için olanak sağlandı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ile Deniz Ticaret Odası (DTO) tarafından restore edilen ve işletmeye verilen iskelenin en son İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Beltur AŞ’ye devredildiğini çıkan haberlerden öğreniyoruz. Bu durum aynı zamanda Kadıköy’de yeni bir sürecin başlamasına da neden oldu
Bilindiği gibi İBB’nin kiraya verdiği ve İstanbul’un tarihi mekânlarında bulunan içkili restoranların kira sözleşmeleri iptal ediliyor. Moda İskelesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltur A.Ş.’ye devredilmesinden sonra Kadıköy’e de ilk defa içki yasağı uğramış oldu. Moda İskelesi’nde yıllardır içki servisi yapıldığını söyleyen Moda sakinleri yasağın demokratik olmadığını belirterek, karara tepki gösteriyor. Bilindiği gibi halen Hidiv Kasrı, Malta köşkü, Sarı Köşk, Beyaz Köşk, Pembe Köşk, Çadır Köşkü, Paşalimanı Kafe, Feshane, Kartal Kültür Merkezi ve Bosphorus Garden gibi önemli mekânlarda içki yasağı uygulanıyor.
‘Özgürlükle çelişiyor’
Büyükşehir ve işletme yetkililerinin “Vatandaş böyle istiyor” ve “Gündemde böyle bir konu yok” gibi doğru olmayan gerekçelerle “yasakçı” bir zihniyeti temsil ettiğini belirten İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin CHP’li Grup Başkanvekili Kemal Akar da karara tepki duyuyor.
Akar, bu konuda görüşlerini şöyle anlattı:
“2010’da Avrupa Kültür Başkenti olmuş, Belediye Başkanı’nın da kongre ve kültür şehri yapma iddasında bulunduğu İstanbul’da şu anda sosyal tesislerde ‘içki vermememe’ anlayışı özgürlüklerle, çağdaşlıkla büyük bir çelişki oluşturuyor ve bu anlayışın bir an önce değişmesi gerekir”
Modadalılar uygulamayı protesto etmeye başladı
Moda sakinleri de içki yasağına ilk tepkilerini 25 Temmuz 2008 Cuma akşamı gösterdi. Kendiliğinden harekete geçen sakinler internet aracılığıyla yaptıkları çağrı sonucunda biraraya geldiler. 100’e yakın Modalı, İskelenin yanında toplandı ve hep birlikte şarkılar söyleyerek uygulamayı protesto etti.
Konuyla ilgili konuşan Modalılar “Modalılar adına birilerinin değil de Modalıların kendi günlük yaşamlarına müdahale eden bu dayatmaya karşı bizzat mücadele etmesi önemli. Bu dayatmayı yapan zihniyeti ve dayatmanın zamanlaması çok önemsenmeli. Modalıların Moda İskele mücadelesi, memlekete sahip çıkma mücadelesi ile özdeştir. Bu somut olaydan yola çıkarak gericilik egemen siyasi anlayış teşhir edilmelidir” dediler.
Moda sakinleri yanlış uygulamaya karşı mücadeleyi “Moda İskelesi’ni Yobazlara Bırakmayacağız! İçkini kap da gel” sloganı altında sürdüreceklerini belirtiyorlar. Semt sakinleri, cuma akşamları saat 21.00’de Moda İskeles’inde protestoları kesintisiz sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
Bu arada facebook'ta konuyla ilgili açılan gruptan gelen son mesaj da şöyle:"Kardeşler geçen cuma gittiğimizde gördük ki Moda İskele tutuklu. Yobazlar tarafından demir kapılar ardına mahkum edildi. Başına da gardiyan dikildi. İskelenin üzerine çantalarınız didik didik aranmadan giremiyorsunuz. Kamıuya ait bir alanda, deniz kenarında neye dayanarak yuttaşların çantalarında alkollü içki araması yapılıyor. Meşru olmayan uygulamaların zor gücü ile uygulanması faşizmdir. Kimin iskelesini kimden sakınıyorlar?
Moda İskele özgürlüğüne kavuşasıya kadar her cuma 21:00 görüş gününe gidiyoruz.
Bahariye caddesinin bitiminde, Moda İlkokulu'nun önünde, eskiden havuz olan meydanda cuma akşamı 20:30'da buluşup, 21:00'de Moda İskele'de olacak biçimde hareket edeceğiz. Lütfen çeşitli enstrümanlarla ve güzel şarkılarıyla etkinliğimize katkıda bulunabilecek dostlarımız hazırlıklı gelsinler. Yobazların tutukladığı Moda İskele'yi özgürleştimek, kararttığı yaşantısını şenlendirmek insanın insan olma serüvenine, insanlık tarihine, aydınlanma mücadelelerine olan borcumuzdur.
Moda İskeleye sahip çıkmak, yobazın karanlığından kurtulmuş, bağımsız, eşit ve özgür bir geleceğe sahip çıkmanın sembolüdür."