Bugün radikal'de ve milliyet'te denk geldiğim bir haber. Sitelerinde güzel bir video da var. Şu linkten izlenebilir.
-------
Kanada’da ilk kez üç yıl önce yapılan yerel seçimlerde boy gösteren ‘Work Less’ (Az Çalış) Partisi, haftada 40 olan çalışma saatinin 32’ye düşürülmesi için çalışıyor ( Kaynak: Radikal )
ANKARA - Kanada’nın British Columbia eyaletinde yasal bir siyasi parti olarak faaliyet gösteren Work Less Party’nin (Az Çalış Partisi), sloganı ‘Çalar saatler düşleri öldürür’, kurucusuysa 1969 doğumlu yazar ve aktivist Conrad Schmidt. Otomobiller yerine toplu taşıma araçlarıyla bisikletin yaygınlaştırılmasını savunan ve bu amaç için farklı gruplarda faaliyet gösteren Schmidt, ‘Artists for Peace/Artists Against War’ (Barış İçin/Savaşa Karşı Sanatçılar) gruplarının da kurucusu...
‘Workers of the World, Relax: The Simple Economics of Less Industrial Work’ (Dünyanın Tüm İşçileri, Gevşeyin: Daha Az Endüstriyel İşin Basit Ekonomisi) adlı bir kitap da yazan Schmidt, iki belgesel filmin de yapımcısı...
‘Az tüket, çok yaşa’
Schmidt, partisinin genel politikasını ‘Az çalış, az tüket, çok yaşa!’ olarak özetliyor. Amaç, artan nüfusa ve işgücüne rağmen, sistemin kâr amacıyla herkesi ‘daha fazla çalışmaya ve üretmeye’ zorlamasına karşı çıkarak, haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi...
İnsanlığın, son 100 yıldır sürekli ‘Üretimi nasıl maksimize edebilir, nasıl daha fazla madde üretebiliriz’ sorusuna odaklandığını belirten parti, şimdi cevaplanması elzem bir soruyla karşı karşıya kalındığını vurguluyor: ‘Yarattığımız bunca ıvır zıvır ve kirlilikle ne halt edeceğiz?’
Work Less, çalışma saatlerinin azaltılmasıyla istihdamın artırılması, çalışanların ‘özgürleşerek’ daha insani yaşam biçimine kavuşması, uzun vadede Yerküre’ye verilen zararın azaltılması amacını vurguluyor. Soruna ekonomik açıdan bakanlardan farklı olarak partinin odağında, insanın ‘yaşamak için daha fazla zamanı olması’ ve ‘düşleri öldüren saat alarmlarından kurtulmak’ yer alıyor.
Gezegenin sağlığı düzelir
Parti, ülkede ortalaması 40 saate varan çalışma saatlerinin azaltılmasını, ücretlendirilmeyen fazla mesailerin önlenmesini, çalışanların iş saatini artırmak yerine daha fazla işçi istihdamını amaçlıyor. Endüstriyel büyümenin evsizlik ve yoksulluğa çare olmadığını belirten parti değişikliğin ‘aile ve arkadaşlık bağlarını güçlendireceğini, çalışanları mutlu insanlar yapacağını, gezegenin sağlığına iyi geleceğini’ belirtiyor.
Sanayinin hızlı dönen çarklarının vites küçültmesi ve çalışma saatlerinin insani boyutlara çekilmesi için verilen çaba, çalışanların gündemine yeni girmiş değil. Dünya genelinde işçiler, 1800’lerin ikinci yarısında başlayan mücadelelerle, 20. yüzyıl başlarında sekiz saatlik iş gününü yasal olarak güvence altına almayı başardı. 1800’lerde ‘gün ışığı’ esasına göre belirlenen çalışma saatleri nedeniyle, işçiler günde ortalama 16 saat çalıştırılıyor ve bu, yazın 18 saate kadar çıkıyordu.
1 Mayıs 1886’da ABD’de 10’dan fazla şehirde yüz binlerce işçinin katılımıyla grev ve gösteriler düzenlenmiş, 10 saatlik ücret düşürülmeden çalışma saatlerinin sekize çekilmesini talep eden işçilerle işverenler arasındaki gerilim, büyük çatışmalara dönüşmüştü.
Onlarca işçinin öldürülmesi ve işçi liderlerinin idam edilmesini izleyen yıllarda, ülkede 1 Mayıs, ‘işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü’ kabul edildi.
Work Less ise henüz işin ‘başında’ görünüyor. 2005’te 11 adayla Vancouver’da yapılan yerel seçimlere katılan partinin hiçbir adayı seçilememiş. Geçen ay dev bir dans partisi düzenleyen parti, ‘yaşamaya daha fazla zaman ayırmak’ hedefiniyse şimdiden uygulamaya koymuş görünüyor. (aa)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder